Grčki planinski čaj poznat još od antičkih grčkih vremena
Zbog svojih ljekovitih svojstava grčki planinski čaj je od davnina jedna od najpopularnijih grčkih biljaka – i ne samo to. Također se koristi kao svakodnevno osvježenje i poticaj energije za mnoge ljude širom svijeta. Naziva se još i pastirski čaj. Grčki planinski čaj se pravi od biljaka koje pripadaju rodu Sideritis. Poznat je i kao “Sideritis”, a ime mu potiče od grčke riječi “sideros”, što znači “željezo”.
Do danas se čaj sakuplja na tradicionalan način. Postoji 150 različitih vrsta biljke roda Sideritis, od koje se pravi planinski čaj. Sideritis scardica je biljka koja se obično koristi za grčki planinski čaj. Različite vrste rastu uglavnom u mediteranskom području, uključujući regiju Grčke, na nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Uzgoj na niskim nadmorskim visinama i u velikim monokulturama negativno utječe na koncentraciju vrijednih sastojaka i čini ih bezvrijednim za upotrebu kao ljekovite biljke. Međutim, nemaju svi planinski čajevi istu koncentraciju eteričnih ulja i antioksidansa, koji su vrlo važni za njihov kvalitet. Važno je napomenuti da je sideritis jedna od ugroženih vrsta. Druge podvrste grčkog planinskog čaja također se prodaju u Njemačkoj. Ako želite kupiti grčki planinski čaj, svakako biste trebali obratiti pažnju na organski kvalitet, jer su biljni čajevi često kontaminirani pesticidima. Grčki planinski čaj može se naći i kao verbena – grčka “Verbena”.
Ljekovita svojstva mnogih od ovih ljekovitih biljaka hvalili su i koristili ljekari poput Hipokrata, Teofrasta, Dioskorida i Galena još od davnina, a svijetu su postala poznata kada je u 12. i 13. vijeku objavljena “Biblija o bilju” Dioskorida (40-90. n.e.) De Materia Medica, gdje je nazvana planta medica. Prevedena je na arapski i latinski, a nakon 16. vijeka na njemački, španski, francuski, italijanski i konačno na engleski jezik, te je formirala osnovu za botaničko znanje svijeta.
Grčki planinski čaj, sideritis ili pastirski čaj, ima sljedeće efekte i svojstva, od kojih su neka sada dokazana naučnim studijama navedenim u nastavku:
Antimikrobno
Antilulcerativno (protiv čireva)
Antioksidativno i protuupalno
Antispasmodik
Dekongestiv i analgetik
Karminativ
Poboljšava raspoloženje i antidepresiv
Opuštajuće
Jača kognitivne funkcije
Sastojci planinskog čaja ublažavaju sljedeće simptome, između ostalog:
Gastrointestinalni problemi: Čaj smiruje probavni trakt i smanjuje upalu. Također podržava prirodne metaboličke procese.
Prehlade: Pored antibakterijskih svojstava, grčki čaj ima i ekspektoransno djelovanje te stoga može pomoći kod kašlja i curenja iz nosa. Rane: Čaj možete koristiti i za zacjeljivanje rana koristeći čistu krpu natopljenu grčkim planinskim čajem. Ima antibakterijsko djelovanje i također podržava zacjeljivanje rana, posebno rana uzrokovanih željeznim oružjem.
Osteoporoza: Grčki planinski čaj potiče stvaranje osteoblasta. Stoga ga možete koristiti za sprječavanje i ublažavanje osteoporoze. Reumatizam: Zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju, grčki planinski čaj može ublažiti bol kod reumatskih bolesti.
Visok krvni pritisak: Sastojci u sideritisu šire krvne sudove i tako mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Okus grčkog planinskog čaja je lagan, aromatičan, začinjen s blagom slatkoćom. Planinski čaj je najbolje piti s velikim prstohvatom limuna, jer vitamin C u citrusnom voću pomaže tijelu da apsorbira željezo. Savjet: Za bolji okus, potopite ga zajedno s drugim ukusnim biljem poput mente i kamilice ili cvjetova, listova i stabljike – dodavanje ovih biljaka samo povećava zdravstvene prednosti vašeg napitka! Sastojci grčkog planinskog čaja Sideritis scardica sadrži, između ostalog: minerale poput cinka i kalija, gorke i tanine, flavonoide, antioksidanse, eterična ulja poput miristicina, mentola, timola, karvakrola.
Za pripremu planinskog čaja preporučujemo korištenje pet do šest obilnih kašika usitnjenog ili zdrobljenog planinskog čaja za jednu litru čaja. Prokuhajte vodu i prelijte je preko dijelova biljke – na taj način se eterična ulja i flavonoidi mogu posebno dobro otopiti. Najbolje vrijeme kuhanja je oko 5 minuta. U nekim regijama Grčke, planinski čaj se tradicionalno kuha na štednjaku 10-15 minuta. Hladnu verziju grčkog planinskog čaja preporučuju i preferiraju mnogi ljudi u Grčkoj, posebno ljeti. Da biste probali njegovu hladnu verziju, sipajte planinski čaj u stakleni čajnik s hladnom vodom i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 12 sati. Dobit ćete posebno nježan okus s vrlo finim biljnim notama. Grčki planinski čaj je novi zeleni čaj. Poznat po svojim zdravstvenim svojstvima, uživa se zbog blagog, glatkog, prekrasno privlačnog okusa. Zemljanog okusa s cvjetnim notama plus suptilnim naznakama citrusa i mente i prirodno bez kofeina. Ova čarobna biljka sa svojim malim žućkastim cvjetovima i srebrnim listovima, poznata kao sideritis ili pastirski čaj, neophodna je za zdrav način života.